12 činjenica zbog kojih ćete još više zavoljeti i rajčice
Rajčica je posebna u svakom pogledu, a nakon što pročitate ovih 12 zanimljivih činjenica, rajčice ćete zavoljeti još više!
- Prve rajčice u Europi bile su žute boje i zato su ih nazivali ‘pomo d’oro’, što u prijevodu znači ‘zlatna jabuka’.
- U početku je rajčica bila dio prehrane siromašnog talijanskog stanovništva no to se mijenja u 18. stoljeću kada su Talijani odlučili malo nadograditi skromne obroke s kruhom te ga nadjenuli rajčicom.
- Najpoznatija pizza Margherita nastala je u 19. stoljeću kada je kraljica Margherita di Savoia posjetila Napulj. Pizza majstor Raffaele Espositoa pripremio joj je svoj specijalitet te ga obogatio rajčicom, svježim bosiljkom i mozzarellom.
- Prema Guinnessovom rekordu najteža rajčica na svijetu teži gotovo 4 kg (3.906 kg). Uzgojio ju je Amerikanac Dan Sutherland, a nevjerojatan rekord zabilježen 30. kolovoza 2016.
- Rajčicu ne čuvajte u hladnjaku jer niska temperatura negativno utječe na njezinu teksturu koja postaje brašnasta, a okus slabi. Radije je čuvajte na sobnoj temperaturi jer sazrijevanjem se pojačava okus rajčice tako da je još ukusnija.
- Rajčice ubrzano gube vitamin C na sunčevom svjetlu, čak i kada prodire kroz prozor – zato ih čuvajte na tamnijem mjestu.
- Preporučena dnevna doza vitamina C za prosječnu odraslu osobu je oko 75 mg. 100 g rajčice sadrži oko 20 mg vitamina C tako da obavezno uvrstite nekoliko rajčica u svoj jelovnik.
- Najvrijedniji sastojak u rajčici je likopen koji je najsnažniji antioksidans za ljudski organizam. Njegova uloga je da deaktivira slobodne radikale koji mogu štetno utjecati na stanice našeg organizma. Rajčica ga sadrži najviše, a njegova apsorbcija još je snažnija kada je rajčica obrađena na visokim temperaturama.
- Prilikom kuhanja ne koristite aluminijsko posuđe jer kiselina iz rajčice ne reagira dobro s aluminijem. Korištenje aluminija čini kuhanu rajčicu gorčom i njezina crvena boja blijedi. Također, posuda može apsorbirati dio aluminija i kiselina u rajčici je može oštetiti i izblijeliti.
- Rajčica ima najviše komponenti umamija. Umami je japanska riječ koja u doslovnom prijevodu znači “prijatan ukus”. Umami predstavlja peti okus uz slatko, slano, gorko i ljuto, a djeluje zajedno s ostalim okusima pa ga nismo toliko svjesni. On je zapravo pojačivač okusa kojeg teško ili uopće ne identificiramo.
- 28. lipnja 1820. godine bio je dan kada je srušeno popularno vjerovanje da je rajčica otrovna. Američki pukovnik Robert Gibbon opovrgnuo je popularni mit u javnoj demonstraciji na stepenicama suda u Salemu u New Jerseyju, gdje je pred ruljom pojeo rajčicu bez ikakvih posljedica.
- U Ohiu u Americi rajčicu toliko obožavaju da je sok od rajčice proglašen službenim državnim pićem, a u New Yerseyju rajčica je ‘službeno povrće’.