Avokado i rajčice – super zdravi spoj

8 ožujka, 2019

Avokado je još jedna super namirnica koja savršeno nadopunjuje rajčice i čini super zdravi i ukusan spoj.

Avokado potječe iz Središnje i Južne Amerike i pripada skupini voća (baš kao i rajčice). Za razliku od ostalog voća koje u najvećem postotku čine ugljikohidrati, avokado čine uglavnom masti i baš zato je veoma zdrav. Naime, riječ je o visokom udjelu tzv. zdravih masti – jednostruko nezasićenih masnoća koje su iznimno vrijedne za smanjenje kolesterola u krvi i očuvanje zdravlja srca.

Avokado ima više od 15 vrijednih nutrijenata za organizam: minerala, vlakana, vitamina i esencijalnih aminokiselina. Ima visok udio bjelančevina u usporedbi s ostalim voće – 4 g proteina nalazi se u jednom avokadu. Bogat je i vlaknima kojih sadrži visokih 14%, a oni su nužni za dugotrajniji osjećam sitosti i pravilnu probavu. Bogat je izvor vitaminom E, a kalija sadrži više nego jedna banana koja je inače poznata kao njegov bogat izvor. Dobar je izvor vitamina C, a sadrži i vitamin K koji pomaže kod izgradnje kostiju.

Okus mu nije intenzivan, a tekstura mu je kremasta, tako da se savršeno slaže s mnogim namirnicima u slanim i slatkim kombinacijama. Prilikom kupovine avokada, birajte mekanije plodove kako biste ga maksimalno iskoristili. Kada ga jednom narežete, sklon je brzom oksidiranju pa ga je dobro preliti limunovim sokom, zamotati u foliju i pohraniti u hladnjaku najviše 2-3 dana.

Kako se odlično slaže u mnogim kombinacijama, mi smo odabrali rajčicu i donosimo vam par ukusnih i zdravih recepata.

Tjestenina s avokadom i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 100 g integralne tjestenine po izboru
  • Nekoliko Sunstream cherry rajčica
  • 2 zrela avokada
  • Sok od jednog limuna
  • Malo češnjaka
  • 3 male žlice maslinovog ulja
  • Začini po želji: sol, papar, bosiljak
  • Parmezan po želji

Priprema:

Izblendajte očišćeni avokado te mu dodajte limunov sok, nasjeckani češnjak, začine i maslinovo ulje. Nastavite blendati sve dok ne nastane kremasta tekstura. Kuhanu tjesteninu prelijte umakom, naribajte parmezan i dodajte svježe narezane cherry rajčice.

Salata od piletine, avokada, rajčice i slanine

Sastojci za dvije osobe:

  • 200 g pilećih prsa
  • 200 g cherry rajčica
  • 1 avokado 100 g slanine ili pancete
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 kuhana jaja
  • Malinovo ulje i aceto balsamico po želji
  • 1 žličica senfa
  • Sol i papar

Priprema:

Pileća prsa premažite maslinovim uljem, dodajte sol i papar, neoguljeni češnjak te ubacite u pećnicu zagrijanu na 180°C na 30-ak minuta, odnosno dok meso ne bude dovoljno pečeno. Za preljev istisnite pečeni čenjak tako da iz njegove unutrašnjosti dobijete pastu, dodajte malo maslinovog ulja, aceto, senf, sol i papar te promiješajte. Pancetu narežite na male komadiće i ispecite na tavi nekoliko minuta sve dok ne postane hrskava. Ostale namirnice narežite na kockice: piletinu, rajčice, avokado, kuhana jaja, luk na tanke kriške, dobro promiješajte, prelijte preljevom, još jednom promiješajte i poslužite.