Biološka zaštita u Zarji: Uzgoj rajčica bez pesticida

Korištenje pesticida u našem stakleniku nije dobrodošlo, a umjesto kemijskih sredstava, biološka zaštita podrazumijeva suzbijanje štetnika unosom njihovih prirodnih neprijatelja u staklenik.

Uzgoj u zaštićenim prostorima (staklenicima) uz sebe veže i gotovo u potpunosti kontrolirane uvjete uzgoja, barem što se tiče klime, klimatskih promjena, uzgojnog supstrata i sortimenta. No kada govorimo o štetnicima i bolestima imamo gotovo savršene uvjete za njihov razvoj. Vlaga u zraku, relativno visoka temperatura tokom cijelog dana i gusti sklop omogućuju razvoj različitih oboljenja, kako gljivičnih, tako bakterijskih i virusnih.

U proizvodnji nam je veoma važno da, osim o urodu, vodimo brigu i o ljudskom zdravlju i zdravstvenoj ispravnosti te kvaliteti našeg proizvoda. Naime, svakodnevnim pregledom nasada utvrđujemo zdravstveno stanje naših biljaka. Biljke na kojima uočimo neku vrstu oboljenja ili jače mehaničko oštećenje režemo i uklanjamo iz staklenika. Rana koja ostaje iza zaraženog dijela biljke ili biljke koja je odstranjena premazuje se alkoholom jer je ulazna točka uzročnicima bolesti. Kako bi se spriječilo da do toga dođe bitna je prevencija, tj. stalni pregled biljaka i uklanjanje mogućih uzroka stvaranja bolesti (npr. nepravilno trganje lista, nepravilna berba).

Štetnici s kojima se najviše borimo u stakleniku su lisni mineri (Liriomyzaspp), bijela mušica, tj. štitasti moljac (Trialeurodes Vaporariorum) te južnoamerički moljac miner (Tuta Absoluta).

Biološka zaštita u staklenik se unosi već u prvim tjednima proizvodnje kako bi se dostigla populacija dovoljna za obranu od štetočina. Cilj biološke zaštite nije uništiti štetne insekte već ih svesti na minimum trudeći se da stvorimo agroekosustav povoljan za razvoj prirodnih neprijatelja štetočina. U ovakvom sustavu nema potrebe za kemijskom zaštitom bilja te nema straha od zagađenja našeg proizvoda, vode i okolnih tala.

Biološku zaštitu nizozemske tvrtke Koppert koju koristimo u našem stakleniku naručujemo preko našeg dobavljača Zeleni Hit-Croatia. Za zaštitu od bijele mušice (Trialeurodes Vaporariorum) već u prvim tjednima proizvodnje unosimo MIRICAL (Macrolophus Caliginosus) kako bismo mu dali dovoljno vremena da razvije populaciju. Također u istoj svrsi unosimo i EN-STRIP (Encarsia Formosa) ali tek kada uočimo prve mušice.
Parazitske osice MIGLYPHUS (Diglyphus Isaea) i MINUSA (Dacnusa Sibirica) unosimo zbog lisnog minera (Liriomyzaspp) kada uočimo prve znakove (sitni ubodi na listu, tuneli).

bio-zastita-collage

Trudimo se da naš proizvod prije svega bude ukusan, zdravstveno ispravan i u potpunosti nezaobilazan što znači da u Zarji brinemo o zaštiti zdravlja ljudi, životinja, prirode i okoliša te zaštiti interesa potrošača. Naša je proizvodnja ekološki i ekonomski prihvatljiva bez korištenja pesticida ili bilo kojeg drugog vida kemijskih sredstava za zaštitu bilja, a to potvrđuje i certifikat koji posjedujemo o integriranoj proizvodnji koji podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih mjera.

Iznimno nam je bitno da ne unosimo nikakva zaštitna sredstva jer brinemo o biološkoj zaštiti koju smo unijeli. Jednim tretiranjem kemijskom zaštitom (bez obzira na to što neka sredstva imaju odobrenje za korištenje u ekološkoj proizvodnji i navodno ne štete prirodnim neprijateljima) mogli bismo izgubiti sve što smo radili po pitanju biološke zaštite i balansa između štetnika i predatora.

Saznajte više >>> Hidroponski uzgoj – inovativna proizvodnja prirodnih rajčica 

 

 

Start typing and press Enter to search