Bloody Mary: Kako je nastao slavni koktel

Povijesna priča o koktelu Bloody Mary sadrži intrige i napetosti poput dobrog krimića u rangu Agathe Christie. Slavni barista, “mamurni” komičar, okrutna engleska kraljica i jedna uništena bijela haljina glavni su akteri priče o nastanku popularnog pića.

Dvije osobe su tvrdile da su upravo one izmislile recepturu, a maglovito je i kako je nastao sam naziv Bloody Mary. Čak je Brian Bartels u svojoj knjizi o ovom piću napisao: “Dobra je vijest da je Bloody Mary izumljen. Međutim, odgovor na pitanje odakle potječe je nejasan.”

Popularne teorije o nastanku koktela Bloody Mary

Bilo je to na samom početku 20. stoljeća, 1920-ih godina u pariškom baru ‘Harry’s New York’. Američki barmen Fernand Petiot nije ni sanjao da će mu u svijetu pića slavu donijeti njegov miks soka od rajčice i vodke koji je dobio naziv s karakterom: Bloody Mary. Prema ovoj teoriji američki klasik u svijetu pića rođen je 10-ak godina kasnije. Petiot 1934. godine seli u New York u ‘King Cole Bar’ u St. Regis hotel i novi recept nosi sa sobom. Za zahtjevne i sofisticirane Njujorčane, piće je imalo suviše blag okus i nisu bili previše impresionirani. Iskusni Petiot odmah se bacio na posao i odlučio malo začiniti cijelu stvar: dodaje crni i kajenski papar, umak Worcestershire, limun i za one najhrabrije – malo Tabasco umaka. I odjednom su svi morali kušati ovo zanimljivo piće. Petiot je piću dao naziv ‘Red Snapper’ no kada ga je htio nazvati Bloody Mary, vlasnik hotela se glasno usprotivio jer je navodno Mary bilo ime njegove bivše žene.

No, nije sve tako jednostavno pa osim što je piće dobro začinjeno, takva je i priča o njegovom nastanku…

shutterstock_403347202

Naime, i komičar George Jessel je tvrdio da je izumio koktel Bloody Mary. U svojoj autobiografiji iznio je zanimljiv detalj. Nakon jedne duge i alkoholom opijene noći 1927. godine u restoranu La Maze u Palm Beachu, oko 8 sati ujutro pomiješao je vodku sa sokom od rajčice i začinima te ga ispio s prijateljima. Tog mamurnog jutra Mary Brown Warburton slučajno je prolila piće po svojoj bijeloj haljini i Georgeu dobacila: “Sada me možeš zvati Bloody Mary, George!” Bez obzira na živopisne detalje iz autobiografije, Bartels je skeptičan jer tvrdi da nema svjedoka koji bi potvrdili ovu priču.

Nejasno je i kako je koktel dobio naziv. Osim teorije o Mary Brown, postoji teorija da je Petiot piće nazvao po konobarici koja je radila u Bucket of Blood klubu u Chicagu, a neki tvrde da je Bloody Mary nazvan po glumici Mary Pickford. Postoji još jedna teorija prema kojoj naziv Bloody Mary dolazi od engleske kraljice Mary Tudor koja je zbog progona protestanata u 16. stoljeću dobila nadimak ‘Bloody Mary’.

Čini se da ćemo se ipak trebati pomiriti s maglovitom pričom o nastanku popularnog koktela ali barem možemo uživati u njegovom pikantnom okusu.

Domaći recept za Bloody Mary

Sastojci:
150 g soka od rajčice
75 ml vodka
15 ml limunovog soka
Prstohvat papra i soli
1 grančica celera
3 kapi Tabasco umaka (ako želite)
3 kapi Worcester umaka (također po vašem izboru)

Priprema:
U duboku posudu ulijte vodku, dodajte sol, papar i limunov sok te sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte kockice leda. Ulijte sok od rajčice, Tabasco i Worcester umak, ponovno sve dobro promiješajte. Natočite u čašu, stavite grančicu celera i poslužite sa slamkom.

Start typing and press Enter to search