5 zanimljivih i zdravih činjenica o rajčici

“Samo se dvije stvari ne mogu kupiti novcem: prava ljubav i domaće rajčice”, tako je u svojoj pjesmi Homegrown tomatoes otpjevao Guy Clark. Salate, umaci, pizze, pa i sokovi… Teško je zamisliti mesna i vegetarijanska jela bez sočne rajčice. Koliko zapravo znate o tom rumenom povrću? Ovo su zanimljivosti koje možda niste znali, a zbog kojih će se rajčica još češće naći na vašem tanjuru.

Voće ili povrće?

Iako rajčicu svrstavamo u povrće, ona je zapravo voće jer se definicija voća i povrća razlikuju u botanici i kulinarstvu. U botanici voće nastaje od oplođenog cvijeta i sjemenkaste je strukture, a povrće se razvija iz ostalih dijelova biljke (korijen, lišće).

Rajčica ne potječe iz Italije

Tjestenine s raznim umacima, pizze, brusketi… Zbog ukusne talijanske kuhinje kojom često dominira rajčica, povezujemo je uglavnom s Italijom. Međutim, rajčica zapravo potječe iz Južne Amerike. A Španjolcima možemo zahvaliti jer su je upravo oni u 16. stoljeću dovezli u Europu.

Bogata je antioksidansima

Rajčica je bogat izvor vitamina A i C te beta-karotena koji zajedno djeluju kao antioksidansi i neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u krvi. Što je rajčica crvenija, sadrži više beta-karotena. Dobro je imati na umu da se kuhanjem poništava pozitivan učinak vitamina C pa rajčicu jedite sirovu kako biste iskoristili sve njezine blagodati.

Čuva vaše srce i zdravlje

Ako rajčicu uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu, znatno ćete utjecati na smanjenje bolesti povezanih sa srcem i krvnim žilama. Naime, rajčica uspješno reducira količinu kolesterola i masnoće u krvi te snižava krvni tlak. Bogata je i likopenom, a brojna su istraživanja pokazala da upravo zbog ovog prirodnog antioksidansa ima pozitivan učinak na sprečavanje nastanka tumora i njegov sporiji napredak. Kuhana rajčica proizvodi još veću količinu likopena. Dovoljan razlog da pripremite ukusnu, domaću juhu.

Dobra je za vaše kosti, oči i kožu

Rajčica sadrži veliku količinu kalcija i vitamina K koji su esencijalni za jačanje kosti i koštanog tkiva. Vitamin A čini kosu sjajnom i zdravom te poboljšava vid. Likopen je sadržan u rajčici u velikoj količini, a pozitivno utječe na ljepotu i zdravlje kože. Zanimljivo je spomenuti da je upravo likopen sastojak mnogih skupocjenih krema protiv bora. Ako želite isprobati prirodni recept na svojoj koži, ogulite nekoliko rajčica, položite ih na lice tako da unutrašnja strana rajčice dodiruje kožu i tako ostavite 10-ak minuta. Nakon ispiranja koža će biti čišća i sjajnija.

Start typing and press Enter to search