Hidroponski uzgoj – inovativna proizvodnja prirodnih rajčica

Živimo u uzbudljivom vremenu u kojemu se svijet neprestano mijenja, prilagođava, a čovjek otkriva nove i ekonomičnije načine za ugodniji život, maksimalnu iskoristivost dostupnih resursa i ekonomsku isplativost. Suvremene tehnologije omogućuju nam da spojimo najbolje od dva svijeta: prirodne proizvode i sočne, autentične okuse rajčice te nove i naprednije načine proizvodnje. U Zarji smo se odlučili upravo za ovaj spoj kojemu je zajednički naziv hidroponski uzgoj.

Što je hidroponski uzgoj?

Hidroponski uzgoj predstavlja uzgoj voća, povrća i biljaka u zaštićenim prostorima s djelomično ili u potpunosti kontroliranim uvjetima u stakleniku ili plasteniku, koji pruža zaštitu od vanjskih, klimatskih i mehaničkih utjecaja. Kontrolirani uvjeti, kao što su naši, znače da je moguće kontrolirati gotovo sve uvjete unutar prostora osim svjetlosti te visokih temperatura u ljetnom periodu. Ne koristimo umjetnu rasvjetu niti sustav za hlađenje jer naši staklenici obiluju dovoljnom količinom prirodne svjetlosti.

Najuspješniji svjetski hidroponski proizvođači su Nizozemci, a upravo je riječ o inovativnoj nizozemskoj metodi koja nam osigurava kontroliranu proizvodnju, kontinuirani prinos, zaštitu od štetnika čiji je utjecaj sveden na minimum te na kraju, kvalitetan i nutritivno bogat proizvod – rajčicu.

proizvodnja_header

Ekološki prihvatljiva proizvodnja

U proizvodnji koristimo isključivo organski supstrat kokosovog vlakna. Svake godine prije nove sadnje obavlja se temeljita mehanička dezinfekcija kompletnog staklenika zbog čišćenja od ostataka biljne mase, zaostalih štetnika, ostataka hranjiva itd.

Proizvodnja je integrirana koja je prema definiciji Ministarstva poljoprivrede ekonomski isplativa i ekološki prihvatljiva, uz minimalnu uporabu agrokemikalija.

Koristimo organski supstrat kokosovog vlakna.

U našoj proizvodnji koristi se biološka zaštita što znači da se ne koriste nikakva kemijska sredstva već se unose prirodni neprijatelji štetnika. Biljke koje su zaražene nekim tipom virusnih ili bakterijskih bolesti odstranjuju se mehaničkim putem (rezanjem) te se iznose iz staklenika, a rana se zatim premazuje alkoholom i dezinficira.

Koriste se isključivo hranjiva mineralnog tipa koja se u staklenik unose fertirigacijom kroz navodnjavanje – kap po kap. Koncentrat hranjiva miješa se s vodom te kroz sustav navodnjavanja dovodi do biljke. Dodaje se po receptu koji je produkt konstantne analize biljnog materijala i drenaže iz jastuka i tankova u kojima se hranjivo miješa, te se dozira točno onoliko elemenata koji su u tom trenutku potrebni biljci bez primjesa nepotrebnih kemijskih elemenata.

U našim staklenicima koristimo isključivo ceritificirano gnojivo te prakticiramo zatvoreni tip proizvodnje. To znači da se ostatak hranjiva koji biljka ne može primiti ne izbacuje iz staklenika već prolazi kroz sterilizator kako bi se ponovno upotrebio.

Hidroponija ili uzgoj u tlu?

Valja istaknuti da nema razlike u samoj kvaliteti proizvoda i njegovoj zdravstvenoj ispravnosti, dok je ekonomska isplativost značajna.

Nekoliko je ključnih prednosti stakleničke proizvodnje u supstratu u odnosu na proizvodnju u tlu.

  • Manje zagađenje tla otpadnim vodama iz proizvodnje jer se voda sterilizira te vraća u proizvodnju.
  • Ne dolazi do zagađenja okoline, čovjeka i životinja jer nema primjene pesticida, insekticida, herbicida, fungicida i drugih vidova kemijske zaštite.
  • Zbog uzgoja u sterilnom supstaru biljke nemaju mogućnost upiti štetne tvari koje se nalaze u tlu kao što su ostaci mineralnih gnojiva, kemijskih sredstava za zaštitu te teških metala.
  • Pojava štetnika i bolesti bilja svedena je na minimum zbog kontroliranih uvjeta gdje biljke nisu izložene vremenskim nepogodama, kiši, tuči, vlazi itd.
  • Uvjeti su kontrolirani što omogućuje osigurali idealan omjer hranjiva, vlažnosti i temperature.
  • Proizvodnja je kontinuirana kroz cijelu godinu.

Hidroponski uzgoj predstavlja inovativnu proizvodnju, korištenjem vrhunske, suvremene tehnologije koja omogućuje uzgoj prirodnih plodova pravilna izgleda kako bi ljubitelji rajčice uživali u sočnim okusima u svako doba godine.

Start typing and press Enter to search