Iskoristite najbolje od rajčice jer kuhana je još zdravija!

Rajčica je posebna namirnica. Prema zlatnom pravilu voće i povrće zdraviji su sirovi jer kuhanje i pečenje smanjuje njihove dobrobiti. No, za rajčicu to ne vrijedi u potpunosti jer su istraživanja pokazala da od nje puno više dobivamo nakon termičke obrade.

Najvrijedniji sastojak u rajčici je likopen koji je najsnažniji antioksidans za ljudski organizam. Njegova uloga je da deaktivira slobodne radikale koji mogu štetno utjecati na stanice našeg organizma. Rajčica ga sadrži najviše, a njegova apsorbcija još je snažnija kada je rajčica obrađena na visokim temperaturama. Pritom je nevažno je li rajčica kuhana ili pečena, a pokazalo se da je najveća koncentracija likopena na temperaturi od 120°C.

U jednom provedenom istraživanju rajčice su podijelili u tri djela i kuhali ih različito vrijeme: 2 minute, 15 minuta i 30 minuta. Kao i u prethodnim studijama vitamin C se izgubio za 10, 15 i 29 posto u usporedbi sa sirovom rajčicom. Međutim, razina trans-likopena rasla je za 54, 171 i 164 posto, a cis-likopen koji ljudski organizam lako apsorbira, povećao se za 6, 17 i 35 posto. Razina antioksidansa, koji štite organizam od oštećenja stanica i tkiva koje mogu uzrokovati slobodni radikali, porasla je od 28 do čak 62 posto.

Sada vam još preostaje pripremiti omiljene recepte s rajčicom, a ako vam nedostaje ideja, imamo za vas dva odlična i zdrava recepta. Dobar tek! 🙂

harmony_header

Aromatični umak od rajčice i bosiljka

Sastojci za 4-6 osobe:
1 žlica maslinova ulja
1 veliki luk, nasjeckani
2 režnja češnjaka, nasjeckana
800 g sitno narezanih rajčica
1 žlica koncentrata od rajčice
1 žlica aceto balsamica
1 žlica šećera
Srednji vrč crvenog vina
Šaka svježeg i sitno nasjeckanog bosiljka

Priprema:
Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne postanu meki i prozirni. Pripazite da ne postanu hrskavi pa je najbolje da to učinite na laganoj do srednjoj jačini vatre. Dodajte rajčice, koncentrat, vino, ocat i češnjak te krčkajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Ubacite svježi bosiljak, sol i papar, još jednom dobro promiješajte. Poslužite uz tjesteninu i čašu vina.

shutterstock_524486836

Umak od pečenog povrća

Pripremite povrće po želji i u količini koja vam odgovara. Mi smo koristili: češnjak, cherry rajčice, patlidžan, crvenu paprika, crveni luk, butternut tikvu i malo maslinova ulja.

Sastojci za umak:
Nasjeckane rajčice
2-3 žlice koncentrirane rajčice (ovisno o količini povrća koju pripremate)
Sok od pola limuna
Malo papra
Šaka svježeg i sitno nasjeckanog bosiljka

Priprema:
U zagrijanu pećnicu ubacite narezano povrće koje ste prethodno pomiješali s maslinovim uljem. Pecite 20-30 minuta na 200 stupnjeva sve dok povrće ne omekša. U zdjeli pomiješajte pečeno povrće s nasjeckanim rajčicama, sokom od limuna i koncentriranom rajčicom te dodajte papar i bosiljak. Ovaj umak možete servirati uz tjesteninu, a odlično se slaže i uz pizzu kao zamjena za standardni umak.

Start typing and press Enter to search