Kako ukloniti mrlje od rajčice?

Svi mi koji obožavamo rajčice barem nekoliko puta susreli smo se s problemom kako učinkovito ukloniti mrlje od rajčice s omiljene odjeće.

Bez obzira je li riječ o mrljama od kečapa, umaka od rajčice ili soka svježe rajčice, ne treba paničariti jer mrlje je moguće u potpunosti ukloniti ako djelujete brzo. Donosimo nekoliko savjeta kako očuvati omiljene odjevne komade od tvrdoglavih mrlja.

Mrlje od svježe rajčice mogu se lako otkloniti jednostavnim praljem tkanine kvalitetnim deterdžentom ili praškom za rublje – što je prije moguće u vrućoj vodi (ako tkanina nije preosjetljiva).

Najprije uklonite ostatke rajčice i njezinog soka s odjeće. Možete se poslužiti žlicom ili nožem za maslac jer na taj način nećete oštetiti tkaninu. Stražnju stranu tkanine s mrljom stavite pod mlaz hladne vode što je prije moguće i ostavite tako 10-15 minuta, odnosno sve dok voda ne ostane čista. To će sprječiti da mrlja upije dublje u tkaninu.

Kako biste bili sigurni da će mrlja nestati, utrljajte tekući deterdžent na mrlju laganim kružnim pokretima i ostavite da djeluje 10-ak minuta. Ako je odjeća bijele boje, možete nanijeti blago sredstvo za izbjeljivanje, bijeli ocat ili sok od limuna. Na mrlju možete nanijeti i stick ili neko drugo sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Nikada nemojte koristiti organski sapun za ruke i lice jer on otežava otklanjanje mrlja. Odjeću operite klasičnim načinom u perilici, a prije sušenja provjerite je li mrlja u potpunosti nestala s tkanine. Ako je mrlja i dalje vidljiva, utrljajte deterdžent i namočite u toploj vodi 30 minuta. Temeljito isperite i nanesite sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

shutterstock_34424551

Starije mrlje od rajčice trebat ćete tretirati blagim izbjeljivačem koji će pomoći izvući mrlju na površinu tkanine. Može se koristiti na bijeloj odjeći od prirodnih, a nikako ne sintetičkih tkanina jer mogu poprimiti žutu nijansu. Za sintetičke tkanine i obojanu odjeću koristite izbjeljivače koji su sigurni za takve vrste tkanine. Slijedite upute, pomiješajte izbjeljivač s hladnom vodom i namačite odjeću preko noći, a zatim operite na klasičan način u perilici.

Ako ste zamrljali tepih ili fotelju, što prije uklonite ostatke umaka od rajčice jer što duže mrlja ostaje na površini, to će dublje upiti u tkaninu i bit će je teže ukloniti. Koristite žlicu ili nož za maslac, a nikako ne spužvu ili krpu jer će se na taj način mrlja još dublje upiti u tkaninu. Koristite papirnate ručnike ili bijelu tkaninu umočenu u čistu vodu i laganim pokretima krenite od rubova mrlje i nastavite sve dok na papiru ne ostaje crvenkasta mrlja od rajčice. Pomiješajte jednu žličicu deterdženta za rublje s dvije šalice hladne vode, nanesite na mrlju i ostavite da djeluje 10-ak minuta, zatim isperite tako da krpu umočite u čistu vodu, a tepih ostavite da se osuši na zraku. Ako mrlja i dalje ostaje, upotrijebite lagani izbjeljivač za rublje koji ste pomiješali s hladnom vodom i ostavite da djeluje oko sat vremena, zatim isperite s krpom umočenom u vodu. Na isti način možete očistiti tapecirani namještaj ali pripazite da tkaninu ne namočite previše u vodi. Osušite na zraku no ne izravno na suncu kako biste izbjegli skupljanje tkanine ili izbjeljivanje boje.

Start typing and press Enter to search