Kombinacije rajčice i sira za prste polizati

Rajčica i sir fantastično se slažu! Parmezan daje točku na „i“ svakom umaku od rajčice, pizza je nezamisliva bez spoja sočne rajčice i bogatih sireva, a sendvič bez nekoliko kriški rajčice teško možemo zamisliti. Neke namirnice daju najbolje od svojih okusa kada ih kombiniramo zajedno, a sinergija rajčice i sira iz ovih recepata osvojit će vaše nepce.

 

Panzerotti

Sastojci za tijesto:
500 g brašna za dizana tijesta
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
Malo maslinova ulja

Sastojci za punjenje:
200 ml umaka za pizzu
1 pakiranje nasjecknih cherry rajčica
200 g mozzarelle
1 vrećica parmezana
Bosiljak

Za premazivanje:
1 jaje
20 g krušnih mrvica
Malo parmezana
50 ml mlijeka

Priprema:
1. U zdjelu prosijte brašno, dodajte kvasac i sol te promiješajte. Dodajte maslinovo ulje, 150 ml mlake vode i izmiksajte na srednoj brzini dok smjesa ne postane kompaktna. Oblikujte kuglu, nauljite je i ostavite u hladnjaku na 24 sata.
2. Kada se tijesto dignulo, premijesite ga još barem dva puta i oblikujte u štrucu. Režite kriške debljine oko 4-5 cm i zatim ih razvaljate u tanje krugove.
3. Na jednu polovicu razvaljnog kruga od tijesta slažite: umak od rajčice, mozzarellu, parmezan, cherry rajčice i bosiljak. Rubove tijesta premažite vodom, preklopite i prstima utisnite rubove. Panzerotte slažite na limu s papirom za pečenje i premažite smjesom za premazivanje. Pecite u pećnici 15-ak minuta na 200°C.

shutterstock_583616851

 

Pita od sira i rajčica

Sastojci:

Paket prhkog tijesta
2 paketa svježih cherry rajčica Sunstream
500 g svježeg sira
200 g mozzarelle
2 žlice maslaca
Žličica meda
1 jaje i 1 žumanjak
Začini po želji: sol, papar, začinsko bilje (bosiljak, origano, mažuran…)
1 žlica maslinova ulja
1 limun

Priprema:
1. U kalup za pite postavite papir za pečenje i rasporedite tijesto, a dno izbodite vilicom te ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Pecite 10 minuta.
2. Narežite cherry rajčice na tanje ploške, posolite i pustite da odstoje na papirnatim ručnicima.
3. U novoj posudi pomiješajte svježi sir i naribanu mozzarellu, jaje i žumanjak, sol, papar zažinsko bilje i malo limunova soka, med te sve dobro promiješajte.
4. Na dnu ispečenog tijesta ravnomjerno ulijte smjesu od sira i preko nje poslažite ploške cherry rajčica, a na vrh možete dodati još malo naribane mozzarelle. Vratite pitu u pećnicu zagrijanu na 200°C na 30 minuta.

shutterstock_256297411

Sendvič sa sirom, pečenim rajčicama i slaninom

Sastojci za jedan sendvič:
Dvije šnite raženog kruha
Pola šalice nasjeckanog sira po želji
3 šnite slanine
Nekoliko cherry rajčica
Malo maslinova ulja
Prstohvat soli i papra
Začinsko bilje po želji
Maslac

Priprema:
Za pečene rajčice zagrijte pećnicu na 200°C, prerežite ih na pola i poslažite na papir za pečenje. Rajčice lagano poškropite s maslinovim uljem, začinite i lagano promiješajte. Pecite ih 20-ak minuta. Šnitu kruha posipajte sirom, poslažite slaninu, dodajte pečene rajčice te preklopite drugom šnitom kruha. Vanjsku stranu šnite premažite s malo maslaca. Ispecite na grill tavi sve dok kruh ne poprimi lagano zlatnu boju i sir se ne počne topiti.

sendvic

Start typing and press Enter to search