Likopen iz rajčice usporava širenje stanica raka

Nova istraživanja potvrđuju da likopen iz rajčice usporava širenje stanica raka i pojačava probiotički efekt.

O zdravim učincima likopena iz rajčice već smo pisali, a najnovija istraživanja još su jednom dokazala snagu rajčice. Tim znanstvenika sa španjolskog Sveučilišta Politècnica de València proveo je istraživanje čiji rezultati pokazuju da je likopen iz kuhane rajčice dobar za naša crijeva, a antioksidansi u rajčicama potiču učinkovitost zdravih bakterija u želucu. Kuhanjem rajčica povećava se razina dobrih bakterija u želucu i na ovaj način likopen je maksimalno očuvan za svoj puni učinak na organizam. Time je povećana i njegova apsorpcija što pojačava probiotički efekt i potiče rast dobrih bakterija. Znanstvenici su istražili što se u ovom procesu događa s bakterijom laktobaktilus reuteri koja je veoma važna za zdravu probavu. Iako ova bakterija sprječava apsorpciju dijela antioksidansa iz rajčice, antioksidansi koji se uspiju apsorbirati imaju puno jače djelovanje na naš organizam.

Ana Belén Heredia, jedna od znanstvenica iz istraživačkog tima, izjavila je da su radili usporedbu sirove i kuhane ili pečene rajčice kako bi utvrdili utjecaj prerade na dobra svojstva. Istraživanje je potvrdilo da se termičkom obradom, kuhanjem ili prženjem rajčice, oslobađa više likopena, a obroci bogati probioticima s umakom od rajčice povećavaju probiotički učinak.

Likopen iz kuhane rajčice može usporiti razvoj nekih tipova zloćudnih tumora. Prethodna istraživanja pokazala su da je likopen odgovoran za usporavanje razvoja raka. Međutim istraživanje Daniele Barone iz talijanskog centra za istraživanje onkologije Mercogliano, pokazalo je da cijeli plod rajčice, a ne samo njezina određena komponenta, može imati pozitivan učinak kod usporavanja razvoja raka na želucu.

grapolo_header-1024x683

Istraživači su analizirali cijele ekstrakte zajedničkih sorti San Marzano i Corbarino rajčica iz Južne Italije ne bi li otkrili njihovu sposobnosti u borbi s različitim svojstvima raka želuca. Rezultati su pokazali da su oba ekstrakta učinkovita u sprječavaju širenja i razvijanja stanica raka.

Rak želuca je četvrti najčešći tip raka diljem svijeta i povezan je s genetskim uzrocima, infekcijom bakterije H. Pylori i lošim prehrambenim i životnim navikama, kao što su učestala konzumacija dimljene i slane hrane, pušenje i alkohol.

Istraživačima ovo otkriće otvara novi put za daljnja istraživanja i analize kako bi se pomoglo u borbi protiv zloćudne bolesti. A nama preostaje da više brinemo o svom zdravlju i pravilnoj prehrani. Rajčice se konzumiraju diljem svijeta i glavni su dio mediteranske prehrane. Birajte zdrave i prirodne plodove provjerenih domaćih proizvođača i uvrstite rajčicu i ostalo povrće u svakodnevnu prehranu.

Start typing and press Enter to search