Likopen – snažan antioksidans koji štiti organizam od bolesti

Užurbani način života, stresna svakodnevica, pušenje, nezdrave prehrambene navike, onečišćenja iz okoline i sve ostalo što sa sobom nosi moderan život, imaju previsoku cijenu za naše zdravlje. Sve to može negativno utjecati i u našem organizmu izazvati pravu pobunu kada zdrave stanice napadnu slobodni radikali koji uništavaju njihove membrane, DNA i proteine te dovode do mnogih bolesti poput tumora, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Ljudski organizam savršeno je dizajniran stroj pa tako i opremljen obrambenim sustavom koji se bori protiv slobodnih radikala u krvi, a glavno gorivo za to su mu antioksidansi koji neutraliziraju njihovo štetno djelovanje. Karotenoidi su najvažniji antioksidansi i dio su prirodnih biljnih pigmenata. Tu ubrajamo svima poznate beta-karoten i likopen koji je najvažniji i najsnažniji antioksidans iz ove skupine. Ljudski organizam samostalno ne proizvodi likopen i zato je važno unositi ga konzumiranjem određenih namirnica. Sadrži ga voće i povrće, poput lubenice i crvenog grejpa, a najvišu razinu likopena ima rajčica.

Uloga likopena je da deaktivira slobodne radikale koji mogu štetno utjecati na stanice našeg organizma.

Likopen štiti od raka i bolesti srca

Znanstvena su istraživanja pokazala da unos veće količine likopena može povoljno utjecati na usporavanje bujanja stanica tumora. Djeluje na smanjenje maligne transformacije normalne stanice u tumorsku stanicu i tako usporava širenje nekih tipova tumora. Širenje tumorskih stanica fukncionira tako da se one nastavljaju nekontrolirano umnožavati čak i kada su u pretrpanom okruženju. Likopen djeluje kao komunikacijska poveznica, signalizira da se stanica prestane razmožavati te tako može pomoći pri eliminaciji kancerogenih tvari iz organizma.

Osim tumora, sve veća prijetnja općem zdravlju su bolesti srca i krvnih žila. Znastvena su istraživanja pokazala da je jedan od glavnih uzročnika štetni kolesterol (LDL – lipoprotein niske gustoće) koji se mijenja oksidacijom i oštećuje zid arterija, a posljedično dovodi do srčanih oboljenja. Likopen i u ovom slučaju ima pozitivne učinke jer kao snažan antioksidans zaustavlja oksidaciju LDL kolesterola.

still-life-2338824_1920

Rajčica i zdrave masnoće: super zdrava kombinacija!

Dobra je stvar da ljudski organizam može apsorbirati likopen iz rajčice čak i kada je prerađena u soku ili umaku, a njegov kemijski oblik se mijenja ovisno o temperaturi prilikom obrade. Štoviše, apsorpcija likopena bolja je kada je rajčica kuhana, obrađena na visokim temperaturama i konzumirana u kombinaciji sa zdravim masnoćama kao što su maslinovo ulje i avokado.

Nutricionisti potvrđuju da je zajedničko konzumiranje nekih namirnica zdravije i učinkovitije. To se naziva sinergijom hrane, a najpoznatiji zagovornik ove tvrdnje je epidemiolog David R. Jacobs s američkog Sveučilišta u Minnesoti. On smatra da određene namirnice nisu zdrave zbog jednog svog svojstva već je za to zaslužna sinergija svih njihovih vitamina, fitokemikalije i minerala koje u našem organizmu djeluju zajedničkim snagama. Ista sinergija vrijedi i u kombinaciji namirnica koje se udružuju i djeluju u punoj svojoj snazi kada se zajednički konzumiraju i utječu na međusobnu apsorpciju.

Hladno zimsko razdoblje idealno je za zdrave, ukusne i tople juhe od rajčice koje će vas naoružati likopenom. Recept potražite ovdje.

Start typing and press Enter to search