Zlatni savjeti i trikovi za pripremu rajčice

Rajčica je neizbježna u svakoj kuhinji i zato su dobrodošli mali trikovi uz koje je priprema rajčice kvalitetnija i brža. Kako zasladiti jelo s rajčicama, kako pohraniti rajčice i sačuvati njihov okus i svježinu, s kojim začinima se najbolje slažu? Slijede odgovori na ova pitanja!

Trebam li rajčice čuvati u hladnjaku?

Savjet je – ne. Rajčice uvijek čuvajte na sobnoj temperaturi. Niske temperature razgrađuju ključne spojeve koji rajčici daju okus i raspršuju njihove stanice pa rajčice mijenjaju teksturu i postaju vodenaste i osjetljive. Naš savjet je da ih ne čuvate u hladnjaku ako želite sačuvati okus i teksturu, a ako imate ostataka narezanih rajčica, radije ih do idućeg dana čuvajte na sobnoj temperaturi tako da donja strana rajčice dodiruje ploču za rezanje ili posude. Ako pak želite ubrzati proces sazrijevanja, rajčice pohranite u papirnatu vrećicu zajedno s bananama ili jabukama na dan ili dva.

Zamrzavanje rajčica čuva okus

Višak rajčice možete i zamrznuti. Ovo je mnogo lakši način od konzerviranja kojim ćete još više poboljšati okus i teksturu rajčice. Prije zamrzavanja rajčice je potrebno dobro isprati i temeljito osušiti. Zatim ih ubacite u vrećice za zamrzvanje i isisajte zrak. Nije ih potrebno prethodno guliti ili blanširati, a kada ih jednom zamrznete, koža će lako skliznuti s rajčice nakon odmrzavanja. Ovakve rajčice savršene su za kuhana jela i umake, a zadržat će više svježeg okusa od konzerviranja.

Aluminij i rajčica ne idu zajedno

Prilikom kuhanja ne koristite aluminijsko posuđe jer kiselina iz rajčice ne reagira dobro s aluminijem. Korištenje aluminija čini kuhanu rajčicu gorčom i njezina crvena boja blijedi. Također, posuda može apsorbirati dio aluminija i kiselina u rajčici je može oštetiti i izblijeliti.

beef_header-1024x683

Kako zasladiti rajčicu na zdraviji način?

Ako je rajčica suviše kisela i želite je malo zasladiti, umjesto nezdravog šećera koristite zdrave i ukusnije alternative. U umak možete dodati naribanu mrkvu koja će smanjiti kiselost. Kuhanjem će se njezina tekstura stopiti s umakom i pritom izgubiti okus mrkve, a jelu dodati prirodnu slatkoću. Četvrtina male žice soda bikarbone također će smanjiti kiselost.

Začinsko bilje za bogatiji okus

Začinsko bilje svakom jelu daje posebnu notu i obogaćuje okus. Rajčica se izvrsno slaže sa začinima kao što su: bosiljak, origano, mažuran, papar, kopar, majčina dušica, češnjak, celer, peršin i sezam. Kombinirajte ih u pripremi jela s rajčicom i otkrijte zanimljive okuse.

Kako odabrati najbolje rajčice?

Uvijek birajte rajčice s intenzivnijom crvenom bojom jer one su najzdravije, prirodne i sadrže više likopena. Rajčice bi trebale biti mekane i teške. Osim fizičkog izgleda rajčice, miris je najbolji pokazatelj zrelosti. Veličina nije pokazatelj kvalitete jer velike rajčice mogu biti jednako slatke i sočne poput malih. Kad kupujete rajčicu iz trgovine, nikada ih nemojte uzimati iz hladnjaka jer hladnoća ubija njihov okus.

Kako najbolje narezati rajčice?

Za salate i sendviče rajčice prerežite vertikalno kako biste spriječili izlijevanje soka i sjemenki. Ako pripremate punjene rajčice, odrežite ih vodoravno kako biste uklonili sjemenke i sok. Kako biste ogulili rajčice, označite X na dnu i položite ih u kipuću vodu na 20-ak sekundi, a zatim uronite u hladnu vodu. Nakon ovog praktičnog i brzog postupka koža bi se trebala lako skinuti.

Start typing and press Enter to search