Jesenski recepti koji će vas osvojiti
Ništa ne miriše na jesen kao aromatična juha bogata povrćem koja će vas ugrijati na najukusniji način ili slatko-kiseli umak podrijetlom iz pikantne indijske kuhinje. Neka i vašu kuhinju ispune neodoljivi mirisi, ova dva jesenska recepta jedva čekamo isprobati!
Jesenska juha od rajčica i povrća
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 1 celer, nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1-2 srednja krumpira, oguljena i narezana
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
- 1L pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 pakiranje Rajska Sunstream cherry rajčica ili Rajska Campari, narezanih na male komadiće
- Sos od rajčice po potrebi
- 1 šalica sitne tjestenine po želji
- ½ šalice smrznutog graška
- Parmezan
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj zdjeli na srednje visokoj vatri. Dodajte luk, češnjak i celer. Kuhajte i miješajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuhajte i povremeno miješajte 4 do 5 minuta. Dodajte temeljac, krumpir, nasjeckane rajčice, sos od rajčica i 2 šalice hladne vode. Poklopite i nastavite kuhati na niskoj jačini vatre. Ostavite tako 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša. Dodajte tjesteninu i grašak i kuhajte još 10-ak minuta dok tjestenina ne bude gotova. Poslužite uz naribani parmezan.
Chutney umak s rajčicama
Sastojci:
- 1kg rajčica, oguljenih i narezanih
- 750g jabuka, oguljenih i narezanih
- 375g smeđeg šećera
- 250g narezanog luka
- 250g grožđica
- 1 zelena paprika, narezana i nasjeckana
- 350ml balzamičkog octa
Priprema:
Sve sastojke stavite u veliku posudu i kuhajte na srednjoj jačini vatre. Povremeno promiješajte dok se šećer ne otopi. Kuhajte smjesu u otkivenoj posudi 45-50 minuta sve dok jabuke ne omekšaju. Ohladite i ulijte smjesu u steriliziranu staklenu posudu. Umak poslužite uz razna jela, sireve ili jednostavno namažite na kruh i uživajte.