Rajčica u novoj ulozi: Aromatični kruh s rajčicama

Aromatični kruh s rajčicama osvojit će vas na prvi griz! Svježe rajčice pečene u pećnici kako bi pustile sočnost i slatkoću. Mirisno i svježe začinsko bilje koje pojačava aromu. Sir koji se lagano topi. Meka tekstura, savršen okus. Odmah pripremite dva kalupa za ove recepte jer tražit će se šnita više!

Kruh s pečenim rajčicama i začinskim biljem

shutterstock_27116704

Sastojci:

2 šalice cherry rajčica
1 žlica maslinovog ulja
1 vrećica instant kvasca
¾ šalice tople vode
2 žlice meda
3,5 šalice brašna
2 žličice soli
¼ šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (ružmarin, bosiljak, timijan, origano, peršin, mažuran)

Priprema:
1. Na lim postavite papir za pečenje, rajčice raširite i prelijte s jednom žlicom maslinovog ulja. Cherry rajčice ispecite u pećnici 10-15 minuta sve dok ne poprime lagano smeđu boju. Izblendajte pečene rajčice. Odložite sa strane.
2. Pomiješajte vodu, kvasac, med i jednu žlicu maslinovog ulja. Odložite sa strane.
3. U posudu za miksanje ubacite brašno i sol. U sredini napravite udubinu i ulijte izblendane rajčice, smjesu s vodom i medom te začinsko bilje. Umiješajte drvenom žlicom sve dok se sastojci međusobno ne spoje i zatim mikserom tijesto izmiksajte srednjom jačinom. Tijesto će i dalje biti ljepljivo, a ako je previše mokro, dodajte malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu.
4. Lagano nauljite novu posudu i ubacite tijesto. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u lagano zagrijanoj pećnici na sat vremena kako bi tijesto naraslo.
5. Premjestite tijesto na ravnu površinu, oblikujte u kockasti oblik, zarolajte tako da stane u kalup za kruh (pravokutni, no može i drugi oblik koji imate). Prekrijte prozirnom folijom i vratite na toplo na 30-ak minuta dok tijesto još malo ne naraste.
6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prokuhajte dvije šalice vode i ulijte ih u posudu za pečenje te je stavite na donju policu pećnice. Kalup s tijestom stavite iznad police s posudom u kojoj je voda. Pecite 40-50 minuta sve dok korica kruha ne potamni. Prije rezanja šnita, ostavite da se kruh u potpunosti ohladi.

 

Kukuruzni kruh s rajčicama i cheddar sirom

img_1414

Sastojci:
3 rajčice srednje veličine ili 5-6 cherry rajčica, prerezane na tanje ploške
¾ šalice kuhanog kukuruza (ili već gotovog iz konzerve)
1 šalica kukuruzne kaše
¾ šalice kiselog vrhnja
¾ šalice nasjeckanog cheddar sira
2/3 šalice mlijeka
½ šalica brašna
¼ šalica šećera
6 žlica rastopljenog maslaca
½ žlice praška za pecivo
½ žlice soli

Priprema:
1. U posudi pomiješajte kukuruznu kašu, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Odložite sa strane.
2. U većoj posudi pomiješajte mlijeko, vrhnje, zrno kukuruza i maslac te lagano pomiješajte.
3. Mokrim sastojcima dodajte suhu smjesu i dobro izmiksajte mikserom. Isključite mikser i ulijte pola šalice cheddar sira.
4. Prebacite tijesto u tavu od lijevanog željeza i po vrhu pospijte još sira. Na vrh sira posložite kriške rajčice i ponovno posipajte preostali sir. Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena, a nakon otpilike 40 minuta posudu prekrijte aluminijskom folijom kako biste spriječili da površina kruha previše ne potamni.
5. Kruh je gotov kada zapiknete nož, a on ostane posve suh. Ohladite 10-ak minuta prije serviranja.

Start typing and press Enter to search