Rajčicom oko svijeta: Ukusni recepti iz stranih zemalja

Svaka kuhinja specifična je na svoj način, a svaka zemlja poznata je po svojim specijalitetima. Koliko god da su udaljene Francuska, Italija, Meksiko, Afrika i Bliski Istok, nešto ih spaja, a to je neizostavna rajčica. Donosimo vam četiri neodoljiva recepta uz koje ćete obogatiti svoju kuhinju i još više zavoljeti rajčicu u novoj ulozi.

Ratatouille – Francuska

Sočni složenac od povrća potječe iz francuske Provanse, a priprema se od rajčica, patlidžana, tikvica i paprika. Jelo je iznimno bogato okusima, zdravo i jednostavno za pripremu. Može se poslužiti kao prilog npr. uz meso, a izvrsno je i kao glavno jelo uz dodatak riže ili tjestenine.

ratatouille

Sastojci:
1 patlidžan
2 tikvice
5 Grapolo rajčica
3 paprike (crvena, zelena i žuta)
1,5 dl maslinovog ulja

Narežite povrće na ploške jednake debljine. Patlidžan posolite i ostavite na pola sata da otpusti gorčinu.

Sastojci za umak:
5 Campari rajčica
1 luk
1 manji češnjak
Začini: sol i papar, 3 čajne žličice šećera
Začinsko bilje: 1 šaka svježih listića bosiljka, čajna žličica ružmarina i majčine dušice

Priprema:
Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak.  Rajčicama ogulite kožu, nasjeckajte ih i dodajte luku i češnjaku. Dodajte začine i začinsko bilje i pirjate na laganoj vatri 15-ak minuta. Umak izlijte u vatrostalnu posudu, a zatim u slojevima naizmjence redajte narezane ploške povrća sve dok ne prekrijete cijelu površinu te na kraju polijte s malo maslinovog ulja i začinskim biljem. Posudu prekrijte folijom i pecite u pećnici 45 minuta na 180 stupnjeva. Zatim otklonite foliju i jelo vratite u pećnicu na još 20 minuta ili dok povrće ne poprimi zlatnu boju.

 

Shakshouka – Sjeverna Afrika i Bliski Istok

Egzotični naziv, jednostavna priprema i mnogo začina! Shakshouka (jaja poširana u umaku od rajčica) je tradicionalni specijalitet s područja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a najpopularnije je u Izraelu. Temelj ovog jela su jaja, rajčica i pikantni začini koje možete kombinirati po želji i ukusu. Priprema se u glinenoj posudi, ali može poslužiti i tava iz vaše kuhinje.

shakshouka

Sastojci:
2 Rusty rajčice
1 najsjeckani luk
4 nasjeckana režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 čili papričica nasjeckana na komadiće
4 jaja
Malo maslinovog ulja
Začini: sol i papr, kumin, mljevena paprika
2 čajne žličice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:
Dinstajte luk, češnjak i ljutu papričicu i zatim dodajte nasjeckane Rusty rajčice i crvenu papriku. Dodajte začine i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Maknite tavu sa štednjaka i pripremite mjesta za jaja tako da žlicom napravite 4 udubine u umaku i u svaku razbijte po jedno jaje. Na laganoj vatri krčkajte još nekoliko minuta s poklopcem. Jelo je gotovo kada su jaja mekano kuhana, a na kraju dodajte svježi peršin. Poslužite uz hrskavi kruh i zelenu salatu.

 

Sicilijanska parmigiana – Italija

Kada posjetite Siciliju, nikako ne smijete propustiti kušati tradicionalno jelo parmigianu od patlidžana. Ovaj mediteranski specijalitet bogat je božanstvenim okusima, a nije kompliciran za pripremu.

parmigiana

Sastojci za jednu vatrostalnu posudu:
3 patlidžana
1 pakiranje Campari rajčica
Umak od rajčice
2 češnja češnjaka
200 g mozzarella
100 g parmezana
2 dl maslinova ulja
Začini: sol, papar, bosiljak

Priprema:
Patlidžane narežite na tanke kriške, posolite i pustite da odstoje 30-ak minuta kako bi pustili gorčinu. Zatim ih prepržite na maslinovom ulju. U istoj tavi popržite sitno nasjeckani češnjak, dodajte Campari rajčice narezane na male komadiće, malo umaka od rajčice, začinite i krčkajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Vatrostalnu posudu premažite s malo maslinova ulja te redajte patlidžane, mozzarelu i umak od rajčice. Na kraju dodajte još mozzarele i parmezan te pecite u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva dok gornji sloj ne porumeni.

 

Juha od rajčice (Sopa de tortilla) – Meksiko

Kombinirajte omiljene meksičke sastojke u pikantnoj juhi koja sadrži namirnice karakteristične za bogatu meksičku kuhinju: rajčicu, kukuruz, čili i avokado. Ako želite pojačati okus, prije pripreme rajčice možete ispeći u pećnici.

juha

Sastojci za juhu:
1,5 pakiranje Campari rajčica

2 veća crvena luka
1 češnjak
1 L pileće ili povrtne juhe
500 ml umaka od rajčice
Malo maslinova ulja
1 konzerva crvenog graha
1 manja konzerva kukuruza
Začini: sol, papar, chilli, svježi listovi korijandera

Sastojci za posluživanje (po osobi):
1 tortilja prethodno popržena na tavi
½ avokada narezanog na manje kockice
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica mrvljenog feta sira

Priprema:
Na malo maslinovog ulja popržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte narezane rajčice i umak te zajedno krčkajte 10-ak minuta na srednjoj vatri. Ulijte temeljac i začine po želji, posebno chilli koji možete ubaciti ovisno o ljutini koju volite. Kuhajte 15 minuta i zatim juhu pasirajte mikserom kako biste postigli gustoću i kompaktnost. Vratite u  zdjelu i dodajte crveni grah i kukuruz. Poslužite tako da na dno tanjura razmrvite tortilju, zatim dodajte juhu, a na vrh ubacite avokado, kiselo vrhnje i feta sir te po želji svježi korijander.

 

Start typing and press Enter to search