Savršene jesenske juhe od rajčice

8 ožujka, 2019

Vanjske temperature su se spustile, a najbolji način za zagrijati se iznutra su tople i pikantne juhe. Juhe od rajčice klasičan su i svima poznati tzv. comfort food, a mi imamo dva recepta s malo drugačijim sastojcima i brzom pripremom. Dobar vam tek!

Slasna juha od pečenih rajčica

Sastojci:

  • 1/2 režnja češnjaka
  • 2 crvena luka
  • 2 kg cherry rajčica
  • Prstohvat sušenog origana
  • Prstohvat svježeg bosiljka
  • Malo soli i papra
  • 1 L povrtnog temeljca
  • 1 ciabatta pecivo
  • Maslinovo ulje
  • Vinski ocat
  • Sir (po izboru ako želite napraviti tost sa sirom)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite češnjak, luk i rajčice, ubacite ih na lim za pečenje, dodajte sol, papar i 2 žlice maslinovog ulja. Pecite u pećnici 50-ak minuta ili dok rajčice ne omekšaju. Pečeno povrće prebacite u veliku posudu, a češnjak zasebno pokupite i istisnite mekani dio u posudu. Ulijte povrtni temeljac, dodajte svježi bosiljak i origano. Izblendajte i nakon toga još kratko prokuhajte. Ciabattu narežite na kriške i posipajte naribanim sirom, zatim ubacite u pećnicu dok ne poprimi zlatnu boju, a sir se ne otopi. Dodajte svega nekoliko kapljica viskog octa u tanjur s juhom i lagano pomiješaajte. Poslužite uz ciabattu sa sirom.

Jesenska juha s rajčicama na sicilijanski način

Sastojci za 4-5 serviranja:

  • 1/4 šalica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 crvena luka, narezanog na manje komadiće
  • 2 žuta luka, narezanog na manje komadiće
  • 1 vezica mladok luka, nasjeckanog 1/2 šalica mrkve, nasjeckane
  • 1/2 šalica celera, nasjeckanog 1/4 češnjaka, nasjeckanog
  • 1 šalica nasjeckanog peršina
  • 2 žlice paste od rajčica
  • 1 kg svježeg špinata 20-ak komada cherry rajčica, narezanih
  • 1 mala žlica šećera
  • Malo cimeta
  • Naribana korica 1 limuna
  • ¼ šalice svježeg soka od naranče
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • 1/2 šalica mješavine svješih listova bosiljka, soli, crnog i kajenskog papra
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1.  Zagrijte maslac i maslinovo ulje u većoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte crveni i žuti luk, povremeno miješajući sve dok luk ne omekša i dobije staklasti izgled, za što će vam trebati oko 5 minuta. Dodajte mladi luk, mrkvu, celer, češnjak, peršin, muškatni oraščić, cimet i pastu od rajčice. Kuhajte povremeno miješajući oko 5 minuta.
  2. Ubacite špinat u vruću vodu na 15 sekundi i odmah ga uronite u hladnu vodu kako biste spriječili kuhanje. Dobro ocijedite i narežite.
  3. U tavu s lukom i ostalim sastojcima dodajte cherry rajčice, špinat, sok od naranče, naribanu limunovu koricu, pileći temeljac i bijelo vino. Pustite da lagano zavrije i zatim kuhajte još 10-ak minuta i umiješjte bosiljak.
  4. Lagano i postepeno dodajte juhu u blender i zatim vratite u zdjelu, dodajte sol i papar te podgrijte.