Sendviči kakve još niste probali! Pripremite nešto novo i drugačije

Bezbroj je ideja za sendvič koji je, ako se nas pita, jedan od najboljih kulinarskih izuma. Dovoljno je malo mašte i kombinacija omiljenih namirnica za brzi i ukusan obrok. Naravno, tajna svakog dobrog sendviča je u malo rajčice. 🙂 Dijelimo s vama recepte za dva izvrsna i malo neobična sendviča koje morate probati kod kuće.

Najprije malo povijesnih zanimljivosti…

Za otkriće sendviča možemo zahvaliti britanskom grofu Johnu Montegou. Grof je prema legendi jedne noći 1762. godine kockao i ogladnio, ali napraviti pauzu nije bila opcija. Odlučio je nastaviti kartati a usput i prigristi. Konobara je tražio da mu pripremi pečenu govedinu i posluži između dvije šnite kruha kako ne bi umrljao karte. I tako je nastao sendvič. Sve do danas ostao je važan dio britanske kuhinje, ali i popularan zalogaj u cijelome svijetu. A Britanci zaista vole sendviče, o čemu svjedoči i ogromna brojka od preko 11 milijardi pojedenih sendviča godišnje u toj zemlji.

Ova dva recepta možete pripremiti kao bogato predjelo, a mogu poslužiti i kao cijeli obrok.

 

tomaten-mozzarella-sandwich

Caprese sendvič s rajčicama i mozzarellom

Sastojci:
Nekoliko cherry rajčica
125 g mozzarelle
3 jaja
100 ml mlijeka
100 g parmezana
8 šnita tosta
Malo maslinova ulja
Prstohvat bosiljka
Sol i papar

Priprema:
Rajčicu i mozzarellu narežite na tanke ploške. Razmutite jaja, mlijeko i ribani parmezan, dodajte papar i sol po želji. Šnite tosta uvaljajte u smjesu, položite na tavu sa zagrijanim uljem, zatim posložite rajčice, mozzarellu i bosiljak te poklopite drugom šnitom tosta. Pržite sendviče s obje strane nekoliko minuta sve dok ne poprime zlatnu boju. Prerežite ih dijagonalno na pola i poslužite. Po želji možete ubaciti i nešto mesnato: pršut, šunku, komadiće piletine…

shutterstock_610887602

Marokanski sendvič s tunom, maslinama i krumpirom

Sastojci:
Baguette pecivo
2 žlice maslinova ulja
2 žlice harisse ili drugog ljutog umaka
Ocijeđena tuna iz konzerve
½ kuhanog krumpira narezanog na kockice
1 kuhana mrkva narezana na kockice
2 tvrdo kuhana jaja, nasjeckana
½ crvenog luka, sitno nasjeckanog
Nekoliko sitno nasjeckanih maslina
Nekoliko cherry rajčica narezanih na male komadiće
Ribani sir po želji
Nasjeckana zelena salata

Priprema:
Prerežite pecivo po dužini. Ako želite, unutrašnjost možete malo premazati maslinovim uljem ili tankim slojem majoneze. Između dviju polovica peciva dodajte harissa umak i preostale sastojke: tunu, jaja, luk, masline, krumpir, mrkvu i rajčice te sir i zelenu salatu. Sendvič u hladnjaku može stajati do dva dana.

Start typing and press Enter to search