Slasni deserti od rajčice

Neki su još uvijek u dilemi oko rajčice – je li voće ili povrće. Dok je botaničari smatraju voćem, u kulinarstvu je svrstavaju među povrće, kao i većina nas, a svi znaju barem neki “slani” recept s rajčicom.

Jeste li znali da se rajčica odlično uklapa i u slatkoj varijanti kao desert? Uz naše prijedloge za slasne kolače i pite od rajčice ugodno ćete iznenaditi i fino zasladiti ekipu nakon ručka.

 

Kolač od rajčice

shutterstock_637277098

Sastojci:

4 šalice nasjeckanih rajčica
1 žlica soli
Pola šalice maslaca
2 šalice šećera
2 jaja
2 šalice brašna
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica muškatnog oraščića
1 čajna žličica sode bikarbone
¼ čajna žličica soli
Pola šalice grožđica
Pola šalice nasjeckanih oraha

Priprema:

Nasjeckane rajčice stavite u posudu, posolite i ostavite na 10 minuta. Zatim ih prebacite u cjedilo, polijte hladnom vodom i dobro ocijedite.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, posudu za pečenje nauljite i posipajte brašnom kako se podloga ne bi zalijepila.

Za kremastu smjesu pomiješajte maslac i šećer, dodajte jaja i miješajte sve dok ne postane kremasto.

Pomiješajte suhe sastojke: brašno, cimet, muškatni oraščić, sodu i ¼ žličicu soli; dodajte grožđice i orahe.

Suhe sastojke dodajte kremastoj smjesi. Tijesto će biti vrlo kruto pa ga dobro izmijesite.

Dodajte ocijeđene rajčice i dobro promiješajte sa smjesom i zatim ulijte u posudu za pečenje.

Pecite 40-45 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Možete ga izvaditi iz pećnice ako na čačkalici ne ostaju tragovi smjese. Kolač možete posipati šećerom u prahu.

 

Pita od rajčice

shutterstock_524251381

Sastojci:

5 nasjeckanih rajčica
1,5 šalica šećera
2 čajne žličice jabučnog octa
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica muškatnog oraščića
¼ čajna žličica klinčića
1/2 čajna žličica soli
¼ šalice brašna
Tijesto za pitu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Rajčice i jabučni ocat stavite u veću posudu.

U manjoj posudi pomiješajte šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić, sol i brašno. Posipajte po rajčicama i smjesu ulijte u kalup koji ste prethodno prekrili prhkim tijestom za pite. Gornji sloj pite prekrijte trakicama od tijesta.

Pecite 30-35 minuta sve dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Start typing and press Enter to search