Što se u svijetu jede za doručak?

Po jutru se dan poznaje! Doručak je iznimno važan obrok jer organizmu pruža potrebnu energiju za dnevne izazove nakon noćnog posta. Pruža nam oko 20% dnevne doze nutrijenata potrebnih za pravilno funkcioniranje organizma i središnjeg živčanog sustava te podiže razinu glukoze u krvi koja je ujutro niska.

Nije svejedno što doručkujete. Doručak bi prije svega trebao sadržavati odabir zdravih i raznovrsnih namirnica koje su bogate proteinima, složenim ugljikohidratima, vlaknima i zdravim masnoćama. Mlijeko i mliječni proizvodi, svježe voće i povrće, orašasti plodovi, jaja, posni sirevi, kruh od cjelovitih žitarica ili zobene pahuljice odličan su odabir za kvalitetan početak dana. Preskakanje doručka izaziva manjak energije, razdražljivost, povećanje inzulina u krvi i razine kolesterola te na kraju i debljanje jer ćete biti skloniji posezanju za bilo čime u kasnijem dijelu dana kako biste smanjili glad.

Mnogi će reći da ujutro nemaju previše vremena, no često je dovoljno samo 5-10 minuta za pripremu doručka koji će vas oraspoložiti i pripremiti za kvalitetan početak dana. Doručak je najvažnii obrok svugdje u svijetu i zato smo zavirili u tanjure Šveđana, Francuza, Australaca, Talijana i drugih, kako bismo prikupili nove ideje za najvažniji obrok u danu.

food-vegetables-meal-breakfast

Australija
Australci najčešće za doručak kombiniraju tost sa Vegamite pastom koja je napravljena od mješavine začina i povrća, a kombiniraju ga s avokadom, ponekad ubace i rajčice. Ujutro također vole jesti žitarice s jogurtom i voćem ili jaja sa slaninom i malo sira.

Francuska
Francuzi vole zasladiti početak dana pa tako njihov standardni doručak uključuje baguette s maslacem i džemom ili kroasane, uz neizostavne čajeve, kavu ili čašu soka.

Njemačka
Tradicionalni njemački doručak za neke je možda pretežak jer se sastoji od kruha ili peciva s maslacem, margarinom, marmeladom ili medom, a često uključuje kobasice i lokalne sireve. Popularni jutarnji odabir su i kuhana jaja ili žitarice s jogurtom i svježim voćem.

Izrael
Kada posjetite Izrael morate probati tradicionalni specijalitet Shakshouka što u prijevodu znači jaja poširana u umaku od rajčica. Uz to se može poslužiti sir, tuna, masline i kruh s maslacem i džemom.

Engleska
Tradicionalni engleski doručak poslužuje se od 19. stoljeća, a za mnoge izvan Engleske vjerojatno je suviše kaloričan i pretežak za prvi obrok. Sastoji se od: kobasica, slanine, jaja, graha, gljiva, grilanih rajčica i tosta s maslacem.

pexels-photo-101533

Poljska

Poljaci u novi dan ulaze uz nutritivno bogat i raznolik doručak koji sadrži: šnitu raženog kruha, kuhano jaje, malo majoneze, sir, mesne nareske, krastavce, rajčice i voće.

Italija
Za razliku od bogatih ručkova, Talijani jutro započinju vrlo jednostavno uz kroasan s džemom ili čokoladom te uz neizostavnu šalicu cappuccina ili espresso kave.

Švedska
Tipični švedski doručak uključuje smörgås – otvoreni sendvič premazan tankim slojem maslaca u kombinaciji sa šunkom, sirom, zelenom salatom, krastavcem, rajčicom i/ili tvrdo kuhanim jajetom.

Turska
Turci na svom stolu rano ujutro vole imati izbora pa ćete kod njih naći: kruh, sireve, maslac, jaja, razno povrće koje uključuje rajčice, krastavce i masline , kajmak, džem i med. I turski čaj – ništa bez njega!

Španjolska
Španjolci se ujutro vole počastiti rajčicom pa tako biraju tost s maslinovim uljem i rajčicom. Njihov doručak uključuje i razne vrste kruha s maslacem i džemom, dimljenu šunsku, voćni sok i kavu.

A što vi doručkujete? Podijelite s nama vašu jutarnju rutinu. 🙂

shutterstock_715130836

Start typing and press Enter to search