Tri recepta za neodoljive juhe od rajčice

Svježa, ukusna i zdrava – juha od rajčice se ne odbija, a posebno u hladnije jesenske dane. Juhe od rajčice jednostavne su i brze za pripremu. Možete ih pripremiti kao predjelo ili zdravu večeru uz šnitu integralnog kruha. Krenimo na recepte i želimo vam dobar tek…

Domaća juha od rajčica

Sastojci:
450 g oguljenih rajčica
2 luka
1 mrkva
1 režanj češnjaka
1 celer
2 žlice maslinova ulja
Povrtni temeljac
1 žličica šećera
Sol i papar
Nasjeckani svježi bosiljak (po želji)

Priprema:
Povrće narežite na što sitnije komadiće. Ubacite na zagrijano ulje, pokrijte poklopcem i lagano pirjajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša. Dodajte šećer, sol, papar i nasjeckane rajčice. Kuhajte i miješajte dodatnih 5 minuta. Dodajte temeljac i kuhajte 10 minuta uz miješanje dok ne postane glatka smjesa. Na kraju možete dodati svježi bosiljak ili tjesteninu i još malo prokuhati.

shutterstock_287851700

Juha od rajčice i bosiljka

Sastojci:
1 kg rajčica
1 režanj češnjaka
Sol i papar
Malo nasjeckanog svježeg bosiljka
2 velike žlice maslonova ulja
1 žlica aceto balzamica
Povrtni temeljac

Priprema:
Rajčice poslažite u posudu za pečenje zajedno s neoguljenim češnjakom, dodajte ulje i aceto balsamico. Pecite u pećnici 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Pustite da se malo ohladi i dok je još toplo, očistite od kožice. Oguljene rajčice i češnjak protisnite kroz cjedilo u lonac i dodajte povrtni temeljac. Kuhajte na laganoj vatri i povremeno promiješajte te dodajte začine i bosiljak na kraju.

 

Gazpacho

Tradicionalna španjolska juha od povrća možda vas neće ugrijati jer se servira hladna ali zato ćete uživati u fenomenalnom i svježem okusu.

shutterstock_456878614

Sastojci za dvije osobe:
4 rajčice
1 svježi krastavac
1 žuta paprika
2 režnja češnjaka
1 veći luk
Sok od jednog limuna srednje veličine
500ml maslinova ulja
1 žlica aceto balsamica
Začini: sol, papar, vezica bosiljka

Priprema:
Tri rajčice i ostalo povrće nasjeckajte na sitne komadiće, posolite i popaprite. Preostalu rajčicu ubacite u blender, dodajte tekuće sastojke. Dobro izblendajte: maslinovo ulje, aceto balsamico i limunov sok te vode po želji, a zatim dodajte nasjeckanom povrću. Polovicu smjese stavite u blender i dodajte svježi bosiljak, dobro izblendajte. Tekuću smjesu vratite u posudu s nasjeckanim povrćem i dobro promiješajte.

Start typing and press Enter to search