7 zanimljivosti o rajčici koje niste znali

Znamo da je ukusna i zdrava, ali rajčica je mnogo više od toga. Saznajte sedam zanimljivosti o rajčici te kako je od zabranjene i otrovne biljke došla do svemira.

Rajčica u Guinnessovoj knjizi rekorda

Prema Guinnessovom rekordu najteža rajčica na svijetu teži gotovo 4 kg (3.906 kg). Uzgojio ju je Amerikanac Dan Sutherland, a nevjerojatan rekord zabilježen je prošloga ljeta, 30. kolovoza 2016.

Još jedna zanimljivost: najveće drvo rajčice uzgojeno je u Epcot centru, tematskom parku Walt Disney Worlda na Floridi. Tamo je uzgojeno drvo rajčice u obliku hobotnice s čak 32 000 plodova, što je trenutni Guinessov rekord. Raj za sve ljubitelje rajčice!

Rajčica je zapravo voće

U trgovinama je pronalazimo na odjelu povrća, vežemo je uglavnom uz slana jela, međutim, rajčica je zapravo voće. Naime, u botanici i kulinarstvu definicija voća i povrća se razlikuje. Botaničari definiraju rajčicu kao voće jer se razvija iz cvijeta i sjemenkaste je strukture, za razliku od povrća koje se razvija iz ostalih dijelova biljke, kao što su korijen i lišće. Ova dilema završila je i na sudu u SAD-u koji je 1887. godine odlučio da je rajčica ipak povrće.

Potječe iz Južne Amerike

Prva asocijacija na rajčicu mnogima je zasigurno Italija zbog mediteranske kuhinje kojom dominira. No ipak, ne potječe iz Italije već se smatra da dolazi s Anda, točnije, sa zapadne strane Južne Amerike. U Europu su je dovezli Španjolci u 16. stoljeću, a trebalo je proći 200-ak godina da rajčica uđe u svakodnevnu prehranu jer se smatralo da je otrovna.

Ne čuvajte je u hladnjaku

Ako želite spriječiti sazrijevanje rajčice i čuvati je što duže, tada je možete spremiti u hladnjak. No, sazrijevanjem se pojačava okus rajčice tako da je još ukusnija ako je čuvate na sobnoj temperaturi. Niska temperatura negativno će utjecati i na teksturu rajčice pa može postati ‘brašnasta’.

Prve rajčice bile su žute

Prve rajčice bile su malene i žute boje, a vjerojatno zato su ih Talijani nazvali pomodoro što u prijevodu znači ‘zlatne jabuke’.

grapolo_header-1024x683

Rajčice imaju svoj festival

La Tomatina je španjolski festival koji se tradicionalno održava posljednje srijede u kolovozu od 1945. godine u gradu Buñol. Riječ je o jednom od najluđih svjetskih festivala na kojem se okuplja tisuće i tisuće ljudi kako bi iz zabave jedni na druge bacali rajčice. Sve je započelo 1940-ih na tradicionalnoj katalonskoj paradi ‘Divovi i velike glave’. Mještani su laktarenjem i guranjem pokušavali doći do boljeg mjesta kako bi bolje vidjeli. Neke je to izbacilo iz takta pa su počeli bacati rajčice iz obližnje trgovine, a tada se umiješala i policija. Od tada, svake se godine na festivalu “ratuje” s više od 150 000 rajčica koje su uzgojene samo za tu svrhu.

Uzgoj rajčica u svemiru

U skorijoj bismo budućnosti mogli uzgajati svježe rajčice u svemiru, odnosno u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Njemački znanstvenici proučavaju na koje načine bismo se mogli opskrbiti samoodrživom i hranjivom zalihom svježe i nutritivno bogate hrane ako će ljudi duže vrijeme boraviti na Mjesecu ili Marsu. Dok na Zemlji postoje prirodni zatvoreni kružni sustavi s biljkama i životinjama u kojem se proizvode kisik i hrana, a rastvaraju otpadne tvari, u svemiru bi to mogle zamijeniti bačve s urinom. Riječ je o sustavu koji oponaša prirodne sustave na Zemlji, a omogućit će intenzivni uzgoj povrća u svemiru.

Po ukusne i sočne rajčice ne trebate u Italiju, Južnu Ameriku ili u svemir. Najukusnije rajčice koje ćete probati nalaze se baš ovdje! 🙂

Start typing and press Enter to search