Zdrava pizza s podlogom od cvjetače

Imamo odličan prijedlog za zdraviju varijantu pizze u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti jer ne sadrži brašno, a sastojcima se možete igrati i odabrati one manje kalorične.

Ako pazite na prehranu pizza se vjerojatno ne nalazi tako često na vašem jelovniku. Glavni razlog zašto ovo ukusno jelo svrstavamo u kategoriju brze i nezdrave hrane je tijesto od bijelog brašna, a u kombinaciji s masnim sirevima i mesnim dodacima, povećava se udio nezdravih masnoća i ugljikohidrata. Evo zdravije varijante koja može konkurirati “pravoj” pizzi!

Sastojci za podlogu:
1 veća glavica cvjetače
1 jaje
Malo nasjeckanog luka i češnjaka (po želji)
Mozzarella
Začini po želji (sol, origano, bosiljak)

Sastojci za nadjev:
Mozzarella
Sir po želji
Origano
Rukola
Zarja Sunstream cherry rajčice
Šampinjoni

Priprema:
1. Očišćenu cvjetaču narežite na manje komade i usitnite u blenderu. Prokuhajte u mikrovalnoj pećnici na 7-8 minuta na visokoj temperaturi. Osušite i dobro iscijedite višak vode u krpi. Ovo je važan korak u pripremi jer što bolje iscijedite višak vode, podloga će biti kvalitetnija. Dodajte ostale sastojke te mozzarellu u manjim komadićima i sve dobro promiješajte.

*Isprobali smo i varijantu bez prethodnog kuhanja cvjetače jer je dovoljno ubaciti je u pećnicu. Rezultat je kompaktnija podloga.

2. Na plehu postavite papir za pečenje i lagano utisnite smjesu za podlogu. Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200-220 stupnjeva 20-ak minuta dok podloga ne porumeni.

3. Na pečenu podlogu posložite sastojke po želji i još jednom vratite u pećnicu na 10-ak minuta kako bi se sir rastopio, a cherry rajčice na vrhu pizze lagano omekšale i pustile sočan sok.

pizza-slice

podloga

Start typing and press Enter to search