Zdravi preljevi za salatu: Pet ideja za maštovite salate

Sezona je šarenog povrća savršenog za maštovite salate, a zdravi preljevi za salatu oduševit će vas jednostavnošću i aromatičnim okusima.

Kupovni preljevi često su kalorični i nezdravi, a kada pripremamo vlastite preljeve, uglavnom se vraćamo klasičnoj varijanti: sol, ulje i ocat. Zato vam donosimo pet fantastičnih preljeva jednostavnih za pripremu. I što je najbolje – zdravi su, slobodno dodajte žlicu preljeva ekstra u svoju salatu.

Grčki preljev s vinskim octom

Sastojci:
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
Sok od jednog limuna
2 režnja izgnječenog češnjaka
1 žlica sušenog origana
10-15 zrna crnog papra, izmrvljenog
Malo soli

Priprema:
Sve sastojke ubacite u posudu s poklopcem i dobro protresite sve dok se ne spoje svi sastojci. Po želji dodajte još soli i papra. Pripremljeni preljev možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

bowl-delicious-diet-257816

Osvježavajući preljev od jogurta

Sastojci:
Pola šalice jogurta
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1,5 žličica limunovog soka
1 žlica peršina
1/4 žličica bosiljka
1/4 žličica čilija u prahu

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i u pokrivenoj posudi ostavite u hladnjaku preko noći.

 

Preljev od posnog sira i začina

Sastojci:
100 ml grčkog jogurta
100 g posnog ili zrnatog sira
1 žličica senfa
1 žlice jabučnog octa
1 režanj izgnječenog češnjaka
Začini po želji: sol i papar, sjeckani svježi peršin

Priprema:
Sastojke izmiješajte, pokrijte posudu i ohladite u hladnjaku prije posluživanja.

 

Super preljev s avokadom

Sastojci:
1 mekši avokado
100 g grčkog jogurta
1 žlica limunovog soka
1 režanj izgnječenog češnjaka
Začini po želji: sol i kajenski papar

Priprema:
Meso avokada koje ste prethodno izdubili vilicom ubacite u posudu zajedno s ostalim sastojcima i izmiksajte sve dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

buffet-delicious-dinner-5928

Preljev od senfa s medom i đumbirom

Sastojci:
4 žlice Dijon senfa
2 žlice jabučnog octa
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica naribanog svježeg đumbira
2 žlice meda
Prstohvat soli
Malo vode

Priprema:
Izblendajte sve sastojke dok smjesa ne postane kremasta, a ako želite rijeđi preljev, dodajte malo vode.

Start typing and press Enter to search