Sezona je šarenog povrća savršenog za maštovite salate, a zdravi preljevi za salatu oduševit će vas jednostavnošću i aromatičnim okusima.
Kupovni preljevi često su kalorični i nezdravi, a kada pripremamo vlastite preljeve, uglavnom se vraćamo klasičnoj varijanti: sol, ulje i ocat. Zato vam donosimo pet fantastičnih preljeva jednostavnih za pripremu. I što je najbolje – zdravi su, slobodno dodajte žlicu preljeva ekstra u svoju salatu.
Grčki preljev s vinskim octom
Sastojci:
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
Sok od jednog limuna
2 režnja izgnječenog češnjaka
1 žlica sušenog origana
10-15 zrna crnog papra, izmrvljenog
Malo soli
Priprema:
Sve sastojke ubacite u posudu s poklopcem i dobro protresite sve dok se ne spoje svi sastojci. Po želji dodajte još soli i papra. Pripremljeni preljev možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.
Osvježavajući preljev od jogurta
Sastojci:
Pola šalice jogurta
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1,5 žličica limunovog soka
1 žlica peršina
1/4 žličica bosiljka
1/4 žličica čilija u prahu
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i u pokrivenoj posudi ostavite u hladnjaku preko noći.
Preljev od posnog sira i začina
Sastojci:
100 ml grčkog jogurta
100 g posnog ili zrnatog sira
1 žličica senfa
1 žlice jabučnog octa
1 režanj izgnječenog češnjaka
Začini po želji: sol i papar, sjeckani svježi peršin
Priprema:
Sastojke izmiješajte, pokrijte posudu i ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Super preljev s avokadom
Sastojci:
1 mekši avokado
100 g grčkog jogurta
1 žlica limunovog soka
1 režanj izgnječenog češnjaka
Začini po želji: sol i kajenski papar
Priprema:
Meso avokada koje ste prethodno izdubili vilicom ubacite u posudu zajedno s ostalim sastojcima i izmiksajte sve dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
Preljev od senfa s medom i đumbirom
Sastojci:
4 žlice Dijon senfa
2 žlice jabučnog octa
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica naribanog svježeg đumbira
2 žlice meda
Prstohvat soli
Malo vode
Priprema:
Izblendajte sve sastojke dok smjesa ne postane kremasta, a ako želite rijeđi preljev, dodajte malo vode.